KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A FOGFEHÉRÍTÉSRŐL

A fogak elszineződését élelmiszerekből származó színes, szerves anyagok, az ún.kromogének okozzák. Különösen a kávé - tea - vörösbor hármas színezi meg a fogakat, de az idő múlásával egyébként is veszítenek a fogak a fehérségükből. A peroxidokkal szemben e vegyületek nem stabilak, hatásukra alkoholokra és szerves savakra esnek szét, amelyek a fogfehérítés során immár kioldhatók, kimoshatók a fogzománc anyagából, a zománcprizmák közül. Alapvetően két anyagot használják a fogfehérítéshez, a gyengébb és rendszerint kisebb koncentrációban alkalmazott karbamid-peroxidot, és az erősebb, maximálisan 35%-os töménységben használt hidrogén-peroxidot.

Mi okozza a fogak elszínezõdését?

A fogak színe lehet örökölt és/vagy szerzett. Az örökölt fogszín nem változtatható fogfehérítéssel. A szerzett fogszín lehet gyermekkori antibiotikum, fluorid hatása, vagy életmód eredetû.
Gyógyszerek, például antibiotikum hatására a a fog elsárgulhat, ha gyermekkorban túlzott mértékben került a szervezetbe. Ezt a matt sárgás színt befolyásolni nem lehet. Tetraciklin esetén a fogak töve szürkés-barnás, közepe tájékán sárgább, éle hófehér. Ez antibiotikum okozta elszínezõdés. Az ilyen elszineződést nem lehet fehéríteni.

Fehéredik a fogtömés, és a korona?

A tömések, és koronák általában nem fehérednek a fogfehérítés során a foggal együtt. Ha nagyon szennyezettek dohánytól, kávétól stb. akkor valamilyen mértékben fehéredhetnek.

Számítsak fogérzékenységre?

A fogérzékenység páciensfüggõ. Ha a hidegvízre, a meleg levesre, a savanyúra érzékennyé válik a foga, akkor várhatóan a fogfehérítés alatt is elõ fog fordulni, hogy az átlagosnál nagyobb lehet az érzékenység. Az érzékenység természetes velejárója a fogfehérítésnek ettől nem kell megijedni. A kezelés abbahagyása után megszűnik. Ha valakinél nagyon erős érzékenység jelentkezik, akkor ki kell hagyni néhány napot, majd újra lehet kezdeni a fehérítést. Az újfajta peroxid mentes fogfehérítőnél semmilyen fogérzékenységre vagy fájdalomra nem kell számítanod!

Számítsak fájdalomra?

A fájdalom, mint az érzékenység is erõsen páciensfüggõ. A peroxid mentes fogfehérítő esetén nincs fájdalom. Alapvetõen zománchiba esetén lép fel. Fájdalom akkor keletkezhet például, ha a hidrogénperoxid túl mélyen hatol be a fogak anyagába vagy ha a fog hõmérséklete emelkedik. A kialakult fájdalom azonban nem csillapodik le hirtelen, hanem lassan enyhül.

Mennyire tartós?

A fogfehérítés tartóssága erősen függ az életviteltől, a sok dohányzás, kávé, tea, kóla fogyasztás mind lerövidíti a visszaszíneződési időt. Megfelelő életvitel mellett több mint egy évig tart a fogak visszaszíneződése.

Mellékhatások

A fogfehérítésnek különösebb mellékhatása nincsen, mint például egy gyógyszer esetében a hányinger, szédülés vagy ezekhez hasonlók. Esetenként fogérzékenység, enyhe fájdalom jelentkezhet, de ez nem tartós. Mellékhatásnak számíthat a fogak enyhe dehidratációja, amely a fogfehérítést hatékonyabbnak láttatja, mint ami. Fogat érintõ (pár napos) mellékhatás az, hogy az ásványi anyagokban gyenge területeken fehér foltocskák jelenhetnek meg. Ez eltûnik, de érdemes odafigyelni, mert a fogszuvasodás melegágya lehet késõbb (nem a fogfehérítés miatt).

Káros a fogfehérítés?

A rendelõi fogfehérítést legalább 20 éve végzik, az otthoni fogfehérítéseket pedig már több mint 10 éve használják. Csak az Usa-ban több millió ember használja nap mint nap. Ha a módszer káros lenne, arról már tudnánk. Sokan azt hiszik, hogy fogfehérítéskor a fogzománc felszínéből marnak le egy vékony részt. EZ NEM IGAZ! A fogfehérítés során a peroxid alapú fehérítő anyag kioldja a fogzománcból a szennyeződéseket, de annak vastagságát nem befolyásolja.

Kinek nem ajánljuk?

A fogfehérítő matrica használatát nem javasoljuk 12 év alatti gyerekeknek, illetve kismamáknak. A kismamákkal kapcsolatba nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy bármilyen módon káros lehet a fogfehérítő matrica használata, de mivel ilyen kisérleteket nem végztek, ezért inkább nem ajánljuk. Nekik egyébként általában nem javasolják a fogfehérítést. Csak egészséges fogakon használja!

Kattints ide hogy megnézhesd másoknak mennyire lettek fehérek a fogai!

További cikkek a fogfehérítésről:

Fogfehérítés otthon vagy a rendelőben?
4 tévhit a fogfehérítésről

 

Az 5 legjobb módszer az otthoni fogfehérítésre

Fogfehérítéssel kapcsolatos hírek cikkek vegyesen