FOGFEHÉRÍTÉS: OTTHON VAGY RENDELŐBEN?

Forrás: DIVANY.hu

 

Mindenki szeretne fehér fogakat, ezért aztán a kínálat is nagy. Az árak pedig 5000 forint és a csillagos ég között mozognak. Fogorvos szakértőnk elmondja mire számíthat a különböző rendelői és otthoni fogfehérítő módszerek alkalmazásakor.

Az utóbbi időben egyre több kérdés merül föl a páciensektől a fogfehérítési eljárásokkal kapcsolatban. Mind a rendelői, mind pedig az otthoni eljárások egyre népszerűbbek ezért ez nem is csoda. Nézzük meg először a rendelői eljárásokat:

Halogén lámpás kezelés

A halogén lámpa sajnos infra és UV tartományokban is sugároz, ami nem kívánatos. A gond az, hogy az infra fény melegíti a fogat, ami egyáltalán nem tesz jót nekik. Bár ma már nem gyártanak ilyen rendszert, ettől függetlenül néhány helyen még használják. Használata erős fogérzékenységet okoz, amelyet sokszor csak fájdalomcsillapítóval lehet enyhíteni. A fogfehérítés során jelentkező fogérzékenység azonban sohasem tartós, pár nap alatt elmúlik.

Hatékonysága annak ellenére sem jó, hogy a kezelés után ugyan elég fehérek a fogak, de amint visszanyerik a megfelelő hidratáltsági szintet, ismét több árnyalattal sötétebb lesz a színük.

Plazma lámpás kezelés

A plazma-ív lámpás fogfehérítésnél kisebb mértékben melegednek a fogak, amit a páciens a kezelés után fog tapasztalni, amikor az erős fogérzékenység jelentkezhet. Ez a módszer hatékony, de a fogérzékenység sajnos ezzel is vele jár.

Lézeres kezelés

A lézer már sokkal jobb és modernebb, mivel egy szűk spektrumban tud nagy energiával sugározni. Emiatt azonban a kezelés is nagyon időigényes. Sajnos, amellett, hogy hatékonyan fehérít, ez is elég erős fogérzékenységet okozhat.

LED-es kezelés

A LED-ek megjelenése komoly változást hozott a fogfehérítésben, mivel sem a káros UV, sem pedig az infra fénytartományban nem sugároznak. A LED-ek teljesítménye azonban elmarad a többi fényforráshoz képest, bár a legmodernebb eszközökben már sikerült ezt a problémát is megoldani. A fogakat nem melegíti, így elég kíméletes technológia. Ennél az eljárásnál már jóval kisebb az esélye a fogérzékenység kialakulásának.

Ultrahangos kezelés

Az egyik legújabb módszer az ultrahangos fogfehérítés. Az előbb felsorolt technikákkal ellentétben itt az energiát nem fény útján közvetítik a fogfehérítő anyaggal, hanem ultrahang útján. Az eljárás során a fő különbség, hogy a páciensnek nem kell nyitva tartani a száját mert itt egy speciális villára kell ráharapni. A fogfehérítő anyag hidrogén peroxid koncentrációja is kisebb ennél az eljárásnál, ami miatt nem jelentkezik a fogérzékenység.

Otthoni fogfehérítési eljárások

Az otthoni eljárásokkal kapcsolatban alapvetően azt kell tudnunk, hogy ezek az eljárások ugyanazt az anyagot, a hidrogén peroxidot használják, amit a rendelői eljárások során is használnak.

A fő különbség a koncentráció amely tudomásom szerint az otthoni fogfehérítőkben legfeljebb 6 százalék lehet az európai szabványok szerint. Ez olyan koncentráció, ami biztonságosan alkalmazható, nem tesz kárt a fogakban. Az alacsonyabb koncentráció miatt van az, hogy nem egy alkalom alatt fehérítenek, hanem gyakran egy vagy két hét kell mindennapi használat mellett ahhoz, hogy eredményt lássunk.

Fogfehérítő toll, vagy ecsetelő

Ennél a technikánál csak fel kell kenni az anyagot a fogakra. Számomra nem világos, mi védi meg attól a felkent anyagot hogy az ajkainkkal rögtön le is töröljük a fogakról, miközben becsukjuk a szánkat.

Fogfehérítő matrica

Szintén egy újabb eljárás a fogfehérítő matrica, ennek a hatékonyságáról tudok nyilatkozni, mivel 2 páciensem is használt ilyet. Ők látványos fehéredésről számoltak be, valamint arról, hogy egyszerű volt használni , mert csak felragasztották a fogakra, és a végén kidobták. Interneten rendelhető, csakúgy mint a fogfehérítő toll.

A végső konklúzió, hogy ha megtehetik, a fogfehérítést végeztessék rendelőben, de figyeljenek oda milyen eljárással dolgozik az adott fogorvos.  A legjobb az ultrahangos technika, de jó választás lehet a LED-es, vagy a lézeres eljárás is. A halogén lámpásat semmiképpen nem javaslom.

Ha olcsóbban szeretnének fogat fehéríteni, vagy nem szeretnének fogorvoshoz menni, akkor ma már jól használható otthoni fogfehérítőket is választhatnak. Személy szerint ezek közül a fogfehérítők közül a fogfehérítő matricát javaslom, mivel könnyű használni, és hatékony is.